9.8.   klo 10.45 - 16.35


Skata-Brokholmarna

Lähdettiin Niilon kanssa etelä-lounaistuulta uhmaamaan. Kryssien ja välillä konetta soitellen siksakataan Porkkalaan päin. Tuuli on aluksi laiska, kunnes piristyy sadekuurojen myötä. Ankkuri pitää hienosti Brokholmilla, valmiit lenksut odottavat köysiä vanhastaan tutussa ”piilopaikassa” niemennöpykän takana. Pikku vihmasta ei välitetä. Pystytetään pallogrilli ja makkaroidaan. Sade ei enää jaksa, mutta me vain jaksetaan.


10.8. klo 12.40-18.50


Alun kryssitaipale heikossa tuulessa vaihtuu Porkkalanselän reippaampaan s/w sivutuuleen, joka hyvin yhdellä halssilla meidät heittää Barösundiin. kaikkea muuta löytyy satamasta, vain se sähkö jää toivomuslistalta puuttumaan. Aurinko on paistellut yön rankkojen sateiden ja ukkosen jälkeen.


11.8. klo 10.20-13.20


Sataa ja paistaa, usein samanaikaisesti. Tuuli on ollut jälleen vaisua, mutta puuskissa yltyy jo napakaksi. Tässä Tammisaaren ”sisärännissä” juuri sen verran kokeillaan purjehtimista, että saadaan fokka kuivattua. Kunnolla aletaan lepattaa vasta Byxholmenin kyljessä. Tässä aikaa tapetaan ja kuivatellaan kamoja, lossiranta kun olisi perin tylsä. Barösundissa on tehty parannuksia. Uusi, edullisempi puoti on ilmestynyt. Euron kolikolla pääsee kunnon vessaan, suihkuun tai jopa pyykkikoneelle. Tässä tapauksessa ei hullumpaa, muuta satamamaksua kun ei peritä. Vaihto (Niilo maihin, Hessu matkaan) tehdään 200m Skåldön lossirannasta laiturissa, mitä joku täti mustasukkaisesti valvoo. Onpa kumma..vielä epäystävällinenkin. Enää ei jaksa purjehtia tästä eteenpäin, puksutetaan Byxholmeniin saunaan. Pöllytellään yöllä hiukan sammalia. Hieno, jo hyvin pimeä yö. Meillä on komea notski ja öljylamppu oksanhaarassa.


12.8. Björkskärille


Tänään purjehditaan koko matka ilman moottoria! Tuuli on levoton, läpsymässä idän ja etelän välissä. Kompassi saa hepulin kahdesta hernaripurkista..etelä ja pohjoinen vaihtavat paikkaa. Lidliin valitus ja heti! Kaunis purjehdus ja sievä saari.

 

 
13.8.  klo 8.45-11.40


Koillistuuli antaa hetken purjehtia. Kartoitetaan hissukseen ajamalla Björkskäristä oikotie sisäväylälle. Oikaisee muuten tosi paljon. Aika paljon soveltamista laituripaikan hakemisessa täällä Tammisaaren Ormnäsin luona. Hessu lähtee kotiin ja itse lähden Elmerin synttäreille.

 

klo 17.00-20.15


Yritän vielä lipua heikoissa, kovin itäisissä tuulissa. Tyyntyy lopulta kokonaan ja jään ankkuriin Björkholmenin kohdalle lähelle Skåldön lossia. Jo on mielikuvitusta saarten nimien keksimisessä!

 


14.8. klo 9.15-15.20

Myrskylyhdyn roikottaminen perässä osoittautuu varsin tarpeelliseksi, sillä päristelijäpojat ajelevat läheisellä väylällä yötä myöten. Aamulla herään maston kolinaan. Jään vähän väsyneeksi ja kahden tunnin kryssin jälkeen (E-tuuli) jään ankkuriin kahville. Muutama tunti lisää puurtamista ja oikea käsi on jo kipeä. Ei tämä ole enää huvia, itätuuli on puuskissa kova ja ketsuppipurkki lentää.

Tiukkaa tikkaamista sisäväylällä, joka on aika kapea paikoin. Yhdestä kaislikkorannasta löytyy sitten se kivikin. Laitan purjeet pakkiin, muttei auta. Koneella irtoaa, mutta moottoriveneen aallot ehtivät hakata.

Sitten ei tosiaankaan enää huvita jatkaa. Isohkon Strömsöön taakse ankkuriin. Tuntuu ettei tukkiankkurikaan pidä!

Kun Nautikatti lähtee luultavasti ainoasta rantautumispaikasta tällä lahdella, menen oitis heidän paikalleen.


15.8. klo 9.20-12.50


Nuhjuisesta aamusta tulee pilvipouta. Tuuli ei ole kyllä tyyntynyt vähääkään. Toki tuoreilla voimilla on lystiä purjehtia, mutta Espoo ei silti näillä krysseillä juuri lähesty. Kahvittelutauolla päätän jättää veneen Barösundiin. Onpahan hyvä laituri, vaikka kehnot jatkoyhteydet. Jään tänne yhdessä folkkarin kanssa.


19.8. klo 17.20-19.10

Lähdetään viikonloppureissulle. Ensin epämääräisiä väyliä Golisnäsiin, miehistönä Silja ja Elmeri.

Elmeriä janottaa


 

21.8.

Golisnäs on aika leppoisa paikka. Yleiseen saunaan pääsee eurolla, oman saa kympillä. Saunottiinkin omalla vuorolla ja uitiin vielä mukavan lämpimässä vedessä. Akkuun saatiin sähköä (3e), vaikka laturin mittari onkin pimeenä. Eipä se lopulta ladannut ollenkaan.

Koko ajan on ollut lämpöistä, viime yönä tuli jopa hiki. Matalapaine sivuutti meidät, mutta toissayönä tuli vain pari tippaa. Koillistuuli sen sijaan yltyi niin kovaksi, ettei huvittanut eilen lähteä mihinkään. Loppukesän tapaan lentelevät sudenkorennot. Yllättävän paljon porukkaa täällä, toisaalta ei ihme näillä palveluilla.

Elmeri jää Inkooseen. Jatkamme parin tunnin verran koneella Sommaröhön. Vasta nyt toteutan Maurin vinkin, joka on varmasti jo 20v. takaa. Saari on jännittävä kuin mikä, mutta sellaista rantautumispaikkaa ei löydy, että keulasta pääsisi helposti hyppäämään maihin.


22.8.

Tästä saaresta (mökin vieraskirjasta) ei ilmene, kuka paikkaa hallinnoi. Kolme tupaa on raunioina, yksi kunnossa ja eräkämpän oloinen lavereineen. Varustus on sellainen, että talvellakin voi poiketa, jos tänne asti pääsee. Upeat on kalliomuodostelmat ja pirunpellot. Porkkala- Kallbådan näkyy suoraan etelässä. Alkuun näyttää, että laguunissa olisi sorapohja, ankkuri ei nimittäin tahtonut pitää. Tämä pohja koostuukin pikku simpukankuorista.


12.20-20.00


Tuulet etelän ja koillisen väliltä yleensä aina kääntyen meitä vastaan. Painiskellaan kotia kohti. Alkaa sataa ja pian myös ukostaa.